Can you Canada too?

OP WERKREIS / WORKING HOLIDAY IN CANADA


Wie zijn wij?

Wij zijn Jan en Fien.  Wij reisden en werkten een jaar in Canada.  We startten deze blog op om contact te houden met vrienden en familie op het thuisfront. Deze pagina is niet voor hen.  Op deze pagina willen we vragen beantwoorden die we zelf hadden voor we vertrokken.  Misschien kunnen we zo enthousiastelingen aansporen om ook de stap te zetten naar een working holiday.

Als je vragen hebt waarop je hier geen antwoord vindt, aarzel dan niet om ons te benaderen via het contactformulier op de blog.

Kies je voor een organisatie of doe-het-zelf?

Wij zijn niet de meest ervaren reizigers, en wilden - naast onze reisverzekering -  een zeker vangnet vooraleer we een jaar naar het buitenland trokken.  We besloten ons aan te sluiten bij Travel Active, een Nederlandse organisatie die werkreizen naar onder andere Canada en Australië ondersteunt.  Ze helpt je  bij het aanvragen van een Social Security number, het zoeken naar werk en onderdak en biedt computers aan.  Wij kozen voor een Nederlandse organisatie omdat deze goedkoper was dan de Belgische alternatieven.   
Als je iets jonger bent of alleen reist, kan het wel de moeite zijn om je bij hen aan te sluiten.  Er staan namelijk steeds vriendelijke dames klaar voor een babbeltje in een van de kantoren, en je kan andere reizigers leren kennen op de georganiseerde skitrips of pub crawls.   Het merendeel van wat ze aanbieden, is echter een beetje overbodig.  Of dat was het voor ons althans.  Er komt natuurlijk geluk kijken bij het vinden van werk, maar als je weet op welke websites je moet zijn, hoe je een CV maakt, en dat je niet mag opgeven, moet het ook wel lukken op je eentje.

Een organisatie als Travel Active (of Swap in Canada) is handig en geruststellend voor onervaren reizigers, maar het kost veel geld en is geen must.

Hoe vind je een verblijfplaats?

Alles hangt af van je plannen.  Wil je langer dan een paar weken in een stad blijven?  Wil je rondtrekken?  Wil je alles van dag tot dag bekijken?
Er zijn heel wat hostels in de grote steden die een tarief aanbieden voor een langer verblijf.  Je leert er gemakkelijk mensen kennen en het is vaak een leuke omgeving.  Het is ook gemakkelijk om een hostel als basis te gebruiken en van daaruit een meer permanente verblijfplaats te zoeken.  De beste opties zijn Craigslist en Kijiji.  Typ 'temporary' of 'sublet' in de zoekfunctie, en je komt uit bij studentenkamers en appartementen die voor een beperkte periode te huur zijn.  Pas wel op voor te goedkope aanbiedingen, want er staan heel wat spammers online.  Het is ook belangrijk om kort op de bal te spelen want de beste locaties zijn soms op een paar uur al weg!

Koop je een telefoon?

Als je van plan bent om werk te zoeken, is het altijd een goed idee om een telefoon te hebben.  De meeste Europese telefoons en abonnementen werken niet in de VS en Canada.  Afhankelijk van hoeveel geld je wil spenderen en wat je met je telefoon wil doen, zijn er verschillende opties.  Wij kochten de allergoedkoopste GSM (geen smartphone, stel u voor) en gebruikten herlaadkaarten (te koop in krantenwinkels en supermarkten).  Wil je echter een meer fancy telefoon, dan moet je er rekening mee houden dat die enkel te koop zijn in combinatie met een abonnement.  Informeer je dus goed over de verschillende providers.  De grootste zijn Bell, Wind, Rogers, Fido en Shaw.

Start je een Canadese bankrekening?

Als je wil werken, heb je een bankrekening nodig.  Vaak betalen werkgevers nog per cheque, maar om die te innen moet je ook aangesloten zijn bij een Canadese bank.  Het is heel gemakkelijk: wandel een filiaal binnen en tien minuten later sta je buiten met een rekeningnummer.  Het is te zeggen, als je alle extra voorstellen hebt kunnen omzeilen.  Een rekening in Canada is veel duurder dan bij ons.  Voor elke transactie die je maakt, betaal je een bepaald bedrag en elke maand wordt er (afhankelijk van de bank) ongeveer $10 van je rekening gehaald.  Bij het afsluiten van een rekening proberen ze je te overtuigen van allerlei diensten, zoals een credit card, automatisch sparen, internetbankieren, etcetera.  Al deze diensten kosten echter geld.  Zorg er dus voor dat je enkel aanneemt wat je echt nodig hebt.
De grootste banken (met de meeste filialen over het hele land) zijn Scotiabank en TD.  Als je echter niet van plan bent om naar afgelegen regio's te reizen, is het misschien de moeite om bij kleinere banken te informeren naar hun tariefvoorstellen.

Koop of huur je een auto?

Wij raden iedereen aan om op roadtrip te gaan in Canada.  Dit land is gemaakt om door te rijden.  Of beter: om door te cruisen.  Een auto huren is duur.  Het is natuurlijk een optie als je de kosten kan delen.  Hou er rekening mee dat het duurder wordt hoe jonger je bent.
Een auto kopen kan op sites als Craigslist en Kijiji.  Gewoon goed rondkijken is ook een optie, want er staan enorm veel wagens te koop langs de kant van de weg.  Pas ook op in welke provincie je een auto koopt.  In BC of Ontario is de verzekering bijna niet te betalen (reken $3000 voor een auto van $1500 en een +25 bestuurder).  In bijvoorbeeld Alberta, Yukon of NWT, betaal je twee tot drie keer minder.  Als je je auto achteraf ook terug wil verkopen, moet die gekeurd worden in dezelfde provincie als waar je hem hebt gekocht. 

Extra tip: koop een auto in the Northwest Territories voor de coolste nummerplaten!

Wwoof wwoof?

Een goedkope manier om door Canada te trekken is wwoofen.  Als kostenbeperking je enige reden is, raden we het echter af.  Wooff is de afkorting voor world wide oppurtunities on organic farms.  Jouw tijd in ruil voor kost en inwoon op een boerderij.  Het is een fantastische manier om het land te beleven omdat je op onwaarschijnlijke plekken terechtkomt en bijzondere mensen leert kennen.  Op de ene boerderij moet je al wat harder werken en op de andere krijg je al wat beter eten, maar over het algemeen is het een echte aanrader.  Wij hebben tijdens de zomer en herfst maar liefst zes plekken bezocht, waarvan we er slechts een vroeger hebben verlaten omdat we ontevreden waren over de omstandigheden. 

Een jaarabonnement op de wwoof-website kost $50 en is de moeite waard.  Op onze blog kan je foto's zien van en verhalen lezen over onze belevenissen.

Bloggen?

Bijna elke reiziger houdt tegenwoordig een blog bij.  Het is een leuke manier om vrienden en familie thuis op de hoogte te houden, maar ook om zelf achteraf op terug te kijken.  Je kan gemakkelijk een webpagina starten op blogger of wordpress of meer gespecialiseerde reisblogs als tangatanga of reislogger.  Je kan mensen uitnodigen om je verhaal te lezen als je geen openbare blog wil, en vaak kan je de pagina na je reis ook afsluiten en afprinten.  
Hou er in Canada wel rekening mee dat er lang niet overal internet is.  In de grote steden is er natuurlijk geen probleem, maar vanaf dat je begint rond te reizen (vooral meer naar het Noorden toe), wordt het steeds moeilijker om een plek met wifi te vinden.  Wij vonden het wel leuk om een tijdje afgesloten te zijn van de rest van de wereld, maar pas op dat de mensen thuis geen te hoge verwachtingen hebben.  Als je elke dag blogt en plots niets meer laat weten, kan dat lastige gevolgen hebben.

Andere tips?

De beste raad die we kunnen geven, is deze: maak plannen, en laat die even gemakkelijk los wanneer andere mogelijkheden zich voordoen.  Als je iemand ontmoet waar je een auto mee kan kopen, of je bent op een spectaculaire plek waar je langer wil blijven dan gepland: doen!  Kies intuïtief waarheen je trekt.  Lees in je Rough Guide of Lonely Planet en luister naar andere reizigers en locals.  We ontmoetten mensen die een heel jaar in Vancouver of Toronto bleven, anderen die verder reisden naar de VS, lifters, treinreizigers, wintersporters, surfers, verlegen types, supersociale feestneuzen, enzovoort.

Wij zagen voor we vertrokken een documentaire over het Noorden van Canada en voelden ons aangesproken.  Er zijn niet heel veel werkreizigers die tot in Yellowknife of Whitehorse trekken, maar we kunnen het iedereen aanraden.  Ook Alberta en Saskatchewan laten reizigers vaak links liggen, maar zijn zeker een bezoek waard, al was het maar om de wijdsheid van Big Sky Country te kunnen ervaren.

Als het binnen je mogelijkheden ligt, neem dan zeker de ViaRail trein, waarvoor je op deze site goedkopere tickets kan boeken.  Het is een fenomenale manier om een idee te krijgen van de grootte van Canada.  Dat kan je nooit ervaren als je van de Oost- naar de Westkust vliegt.

In dezelfde lijn ligt de Alaska Marine Highway, een ferry die je in drie dagen van Alaska naar BC brengt.

1 comment:

  1. Your blog is good and awesome to each other. I read your blog its very good and friendly, Help full for all Reisverzekeringen aanbiedingen

    ReplyDelete